Platformplaagdierbeheersing.nl

Plaagdieren in de Media

Risico op leptospirose neemt toe
19-08-2019
Ongedierte, met name ratten en muizen, zijn een belangrijke infectiebron als het gaat om leptospirose. Vanwege de strengere milieueisen zijn er steeds minder doeltreffende bestrijdingsmiddelen die varkenshouders kunnen inzetten tegen ratten en muizen.

Er gaat een streep door ratten- en muizengif. Goed voor roofvogels. Maar slecht voor onbeschermde stallen en steden.
Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste chemische bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan, meldt De Telegraaf.
Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer omdat het ook roofvogels schaadt, oordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). ‘Ik begrijp het milieuargument’, stelt directeur Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. ‘Maar alternatieven zijn verre van beschikbaar. Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups.’
Groeiende populatie ratten en muizen
De overheid sluit de ogen voor de risico’s van de toch al groeiende populatie ratten en muizen, waarschuwt Meerburg. Op het platteland ondervinden boeren en (fruit)telers nu al de ellende. Schuren en stallen ‘zijn als een 5 sterren hotel’.

Een woordvoerder van de CTGB stelt dat het geen eigen risico-afweging maakt. ‘Wij voeren slechts een Europese verordening uit.’

Home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.