Platformplaagdierbeheersing.nl

NVWA meent dat Agrifirm werking van Micon op bloedluizen niet mag claimen

NVWA meent dat Agrifirm werking van Micon op bloedluizen niet mag claimen

Agrifirm mag niet claimen dat het middel Micon kan worden ingezet om op legpluimveebedrijven problemen met bloedluis te beheersen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag 28 januari aan de voerleverancier laten weten. Door de gebruikte claim moet het product worden bestempeld als een diergeneesmiddel en Micon heeft daarvoor geen registratie.

Agrifirm biedt legpluimveehouders de mogelijkheid om Micon in het legvoer te laten mengen. Het middel bevat een reeks aromatische componenten. Het betreft volgens Agrifirm een natuurlijke product gebaseerd op citroengras en kruidnagel. Leghennen scheiden een geur af die vogelmijt op afstand houdt. In proeven werd een afname van de bloedluispopulatie van gemiddeld 73% vastgesteld.

Agrifirm stelt dat Micon een mineraalvoeder voor pluimvee is. Het bestaat uit calciumcarbonaat en citruspulp en enkele in de Europese Unie toegelaten additieven. Daarmee valt het product onder de diervoederwetgeving en is het geen diergeneesmiddel of biocide, meent de voerleverancier. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meent echter dat het gezien de effecten die Agrifirm van het product Micon claimt wel een diergeneesmiddel betreft.

bron: Boerderij Vandaag, 29/01/20

https://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=220105&b=ah200129

Home

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − vier =