Platformplaagdierbeheersing.nl

Metamorfose Award 2015

De Metamorfose Awerd 2015 is uitgereikt op 29 oktober 2015 aan In2Care.
De Metamorfose Award is voor een persoon of organisatie die zich op duidelijke wijze heeft ingezet voor de branche, of zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt, of op bijzondere wijze de aandacht heeft getrokken binnen de branche van Plaagdierbeheersing.

Over In2Care
In2Care BV is een jong Nederlands bedrijf gevestigd in Wageningen.
Het werd in 2011 opgericht door en is eigendom van drie medisch entomologen gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit, een productontwikkelaar, en een commercieel expert.
In totaal heeft het team meer dan dertig jaar ervaring in onderzoek naar plaaginsecten, met name muggen die tropische infectieziekten zoals malaria en knokkelkoorts overdragen.
Het bedrijf positioneert zich in de kloof tussen academisch onderzoek en de praktijk van plaagbestrijding door bestaande en nieuwe kennis om te vormen tot innovatieve bestrijdingsproducten die duurzaam, betaalbaar, en milieuvriendelijk zijn.
Uiteraard gebeurt dit alles in samenwerking met onderzoeksgroepen en het bedrijfsleven, zowel binnen Nederland als ver daarbuiten.
Binnen het bedrijf heerst het credo ‘een deuk in een pak boter slaan’.
In2Care wil impact door juist hen die de meeste behoefte hebben aan haar producten er toegang tot te verschaffen.
En daarnaast een florerend en winstgevend bedrijf opbouwen.
In haar korte bestaan heeft In2Care drie producten naar de markt weten te brengen.
Met onder andere steun van de Bill en Melinda Gates Foundation werd een unieke val voor knokkelkoortsmuggen ontwikkelt voor de bestrijding van Dengue virus, een ziekte waar jaarlijks meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd getroffen worden.
De val, die zonder stroom of andere technische snufjes werkt, trekt vrouwtjesmuggen aan die eieren willen afzetten.
In plaats van de mug te doden wordt deze besmet met een langzaam dodende schimmel en een stof die larven in broedplaatsen doodt.
Na het verlaten van de val gaat de mug op zoek naar andere broedplaatsen en door het water daar te besmetten worden de daar aanwezige larven gedood.
De val is de eerste wereldwijd die dit principe inzet, als ook de eerste val die een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt (een schimmel).
In2Care verkocht het afgelopen jaar ruim 45 duizend vallen en verwacht na het doorlopen van registratieprocedures in Zuid Amerika en Azië de productie en verkoop flink te kunnen laten groeien.
In Afrika worden nog steeds miljoenen mensen jaarlijks getroffen door malaria.
Als coördinerende partij leidde In2Care de afgelopen drie jaar een door de EU gesteund consortium van veertig onderzoekers en studenten in vijf landen.
Het team ontwikkelde de zogenaamde Eavetube®, een simpele innovatie die gebruik maakt van het feit dat malariamuggen in de tropen doorgaans het huis binnenvliegen door de ventilatieruimte tussen het dak en de muren.
Door deze dicht te maken en ventilatiebuizen aan te brengen waarin een uniek gaas zit verwerkt, worden muggen vernuftig blootgesteld aan insecticiden.
Daardoor wordt iedereen binnenshuis beschermd met een fractie van de insecticiden die normaliter op muren in huizen worden gespoten.
Inmiddels zijn deze ‘eavetubes’ ingebouwd in meer dan1800 huizen in Tanzania en worden daarmee een kleine 10 duizend mensen extra beschermd tegen malaria.
Het derde product is de zogenaamde ‘Bug Shield’, een muggen werend middel op basis van eucalyptusolie.
Getest in eigen laboratorium biedt dit product ruim 6 uur bescherming tegen zowel malaria als dengue muggen.

In2Care is bijzonder verheugt over de toekenning van de Metamorfose Award 2015.
‘Dit is een mooie erkenning voor het harde werk dat ons kleine team in de afgelopen vier jaar heeft verzet.
Een mooie pluim!’, zegt het bedrijf in een reactie.