Platformplaagdierbeheersing.nl

Meer mensen ziek

Steeds meer mensen worden ziek door wilde knaagdieren, zoals ratten en muizen. De dieren veroorzaken nierproblemen en infecties die organen ernstig kunnen aantasten.
Zo is het aantal mensen dat leptospirose heeft opgelopen flink gestegen: jaarlijks 97 patiënten in plaats van gemiddeld 30. Dat hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend gemaakt.
Plassende ratten
De bacterie die leptospirose veroorzaakt komt veel voor bij ratten. Wanneer besmette ratten in het oppervlaktewater urineren, kunnen bacteriën in het water terechtkomen waardoor mensen besmet kunnen raken. Bijvoorbeeld tijdens het zwemmen in open water.
De symptomen bij de mens kunnen sterk verschillen, van griepachtige klachten tot ernstig nier- of leverlijden bij de ziekte van Weil.
Onduidelijk
Ook het aantal mensen met een hantavirusinfecties steeg: van gemiddeld 13 naar 36 gevallen. Ook dit virustype kan leiden tot ernstig falen van longen en nieren.
Het is volgens de twee gezondheidsorganisaties nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de stijging, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld. De situatie is volgens de twee organisaties niet zorgelijk omdat het aantal patiënten beperkt is.

RTL Nieuws

Home