Platformplaagdierbeheersing.nl

Kelderkever

Kelderkever

De dodentor (Blaps mortisaga), die ook wel kelderkever wordt genoemd, is een kever uit de familie zwartlijven (Tenebrionidae).kelderkever

Een andere naam is dodenkever en de soort Blaps mucronata, die iets kleiner blijft, wordt eveneens kelderkever genoemd. Beide soorten zijn nauwelijks te onderscheiden.

De kelderkever is geheel zwart van kleur, heeft een glanzend en vrij gedrongen lichaam, ovale dekschilden en sprieterige tasters en poten. De lengte is ongeveer 20 tot 30 millimeter. De soort lijkt meer op een loopkever dan op een zwartlijf, deze laatste zijn meestal langwerpig van vorm, hebben kleinere pootjes en zijn niet zo glanzend. De naam dodenkever is afgeleid van het bijgeloof dat de kever de dood zou aankondigen. Dit komt ook voor in de wetenschappelijke soortnaam; morti betekent dood en saga betekent vertellen.

De kever is nachtactief en verstopt zich overdag in spleten. Bij verstoring wordt een stinkende secretie afgescheiden. Het voedsel bestaat uit plantendelen als rottend hout, dode insecten en ander organisch materiaal. In de natuur wordt de kever ook wel in nesten van verschillende zoogdieren aangetroffen. De larve is langwerpig en lijkt op een ritnaald, heeft een hard chitinepantser en leeft eveneens van plantaardig en dierlijk materiaal.