Platformplaagdierbeheersing.nl

Boommier Lasius brunneus

Boommier Lasius brunneus

In het nest van de boommier treft men één of meerdere koninginnen, werksters in grote aantallen  en in een bepaalde tijd van het jaar mannetjes. De koningin en de mannetjes zorgen voor de voortplanting en de werksters zorgen voor het verzamelen van voedsel, het verzorgen van het broed, het onderhoud van het nest en in voorkomende gevallen de verdediging van het nest.
Leefwijze:

De boommier leeft in dode bomen en stronken, maar komt soms ook wel voor in oude balken, houten vloeren of dakbeschot. In dit hout worden nieuwe gangen geknaagd. In de maanden mei tot juli vindt de bruidsvlucht plaats. Tijdens de vlucht bevruchten de mannetjes de koninginnen. Deze keren terug naar het nest waar ze meewerken aan de uitbreiding, of ze proberen een nieuw nest te stichten.
In het schadebeeld van de boommier treft men de huidjes en lichamen aan van deze mieren.2014 week 12